Valpefødsel

Noen ganger kan det være behov for hjelp under en fødsel. Det viktigste er å forsøke å finne ut av om det er en normal fødsel vi står ovenfor, eller om det har oppstått komplikasjoner som krever videre undersøkelse og behandling.

Valpefødsel 2
Valpefødsel 3

Her er noen situasjoner som krever veterinærtilsyn

  • Fostervannet har gått for mer enn to timer siden
  • Svake uregelmessige veer i 2-4 timer
  • Sterke regelmessige pressveer i mer enn 20-30 minutter
  • Det er mer enn 4-5 timer siden siden siste valp -dersom det er flere igjen

En normal valpefødsel

En normal fødsel starter med blokkingstadiet som varer gjennomsnittlig 4–12 timer. Deretter kommer utpressingstadiet som varer 3–12 timer med vanligvis fra fem minutter til to timer mellom hver valp. Etterbyrden kommer enten sammen med valpen, eller en stund etterpå. Det kan være lurt å telle antall etterbyrder, slik at en vet om alle er kommet.

Valpefødsel 5
Valpefødsel 5

Vi sørger for at tispa har det bra

Dersom ikke alle etterbyrdene er kommet innen 6-8 timer etter fødselen anbefales det å få tispa undersøkt om det skulle være en valp eller etterbyrder igjen i livmoren.

På klinikken vil vi først undersøke almenntilstanden til tispa, og forsikre oss om at hun har det best mulig, deretter vil vi undersøke hvor langt på vei fødselen er kommet.

Akupunkturbehandling

Der fødselen ikke er kommet skikkelig i gang, eller utviklingen har stanset opp, benytter vi oss av akupunkturbehandling for å se om vi kan hjelpe til slik at vi får en normal fødsel. Dersom det er for svake veer, kan disse styrkes medikamentelt.

Valpefødsel 8
Valpefødsel 4

Røntgenundersøkelse

Røntgenundersøkelse kan også vise oss stillingen og størrelsen på fosterene, slik at vi bedre kan vurdere om fødselen kan skje normalt eller om keisersnitt må foretas. Valpefødsler er en veldig hyggelig hendelse, også på klinikken. Selv om vi noen ganger opplever dramatiske situasjoner, er en fødsel enten den skjer med litt assistanse eller ved hjelp av keisersnitt stort sett en forfriskende og gledelig opplevelse, med nytt liv og stolte mødre og eiere som kan ta med seg en ny familie hjem etterpå.

Vi er behjelpelig med råd og veiledning i forbindelse med drektighet og fødsel. Ta gjerne kontakt for en prat dersom du lurer på hva vi kan hjelpe dere med.